Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Превръща ли се Путин в севернокорейски лидер и защо Русия си затваря очите за Турция?

"България е на последно място по захранване на нашето газово хранилище", каза Милен Керемедчиев

25.07.2022 | 20:52 Редактор: Искра Ангелова

Руският президент Владимир Путин посети Иран. Подготовка за нова атака или опит за дипломация?

"Много знаково посещение, защото Путин усилено се опитва да покаже, че той не се превръща в севернокорейски лидер и желанието му да комуникира с външния свят не е престанало. Там преди 4 месеца Путин беше най-желаният за дипломатически посещения лидер - три разговора с президента Байдън, Фон дер Лайен. Имаше много желание за комуникация с него, но след инвазията на Русия в Украйна рязко спряха комуникационните канали", каза бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му руският президент се обръща към стари приятели, на които все още може да има доверие.

"Що се касае до дроновете - видя се, че руската армия има такъв дефицит. В момента Турция стана най-големият производител и износител на дронове в света. Страната печели огромни икономически дивиденти. Вижда се, че Русия изостава в производството на този вид летателни апарати. А зенитните ракети, които бяха доставени от Германия, танкове "Пантера", плюс модифицираните танкове, които идват от Полша, обтягат не само отношенията със страните членки на НАТО, но и се търсят алтернативи", допълни Керемедчиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него най-важното от посещението на Джо Байдън в Израел е, че решението на Тръмп да премести американското посолство в Ерусалим няма да бъде променено.

"Това е много сериозен жест на подкрепа на САЩ към Израел и пореден удар, който получават арабските държави. От друга страна има разчупване на ледовете. Срещата с Мохамед бин Салман беше първото съприкосновение на президента Байдън, който отнесе много големи критики. Но се вижда, че и Русия, и САЩ са готови да загърбят свои принципи. Русия да загърби това, че Турция в момента играе двойствена игра - предоставя много техника и помощ на Украйна, а от друга страна се опитва да играе и с Москва", подчерта бившият зам.-външен министър.

И добави, че САЩ си затварят очите за нарушаването на човешките права в Саудитска Арабия.

"Саудитска Арабия е най-големият поддръжник на САЩ, и обратното. Тя е и един от най-големите потребители на американска военна техника, също така в момента никой не говори за войната в Йемен и какво се случва там, и по какъв начин биват нарушавани човешките права на мирно население", категоричен е Милен Керемедчиев.

Той поясни, че Русия е навлязла много сериозно в Африканския континент: "Там се сблъска пряко с влиянието на Франция. И няколко държави взеха решение да прекратят своето военно сътрудничество с Франция и да изберат частната армия "Вагнер", която да опазва мира. Това е много сериозен удар срещу Франция. Посещението на Лавров беше за успокоение на тези държави, които зависят от украинското и руското зърно, за да може продоволствената криза да бъде под контрол и Русия да се покаже като спасител."

Керемедчиев не пропусна да сподели, че България е на последно място по захранване на нашето газово хранилище: "Имаме още два месеца, за да го запълним или да вдигнем капацитета му."

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК